Üst
 

TÜRKİYE’DEKİ UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ -2

Geçmişten günümüze miras olarak kalmış oldukça görkemli yapılar var. Ülkemiz, hem Asya ve Avrupa kıtalarının  birleşme noktasında olması hem de verimli Mezopotamya topraklarına sahip olmasından dolayı insanlık tarihi boyunca yaşamış birçok kültürün ve farklı dinlerin miraslarını, izlerini taşıyor ve eserlerine şahitlik ediyor. Dilerseniz UNESCO’nun ülkemizde dünya miras listesi olarak kabul ettiği eserlere birlikte göz atalım.

Türkiye UNESCO Dünya Mirası Listesi

Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı / İzmir

Dünya miras listesine alınan, İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan kültürel peyzaj alanı, oldukça ihtişamlı bir görüntüye sahip. Osmanlı, Roma, Helenistik ve Doğu Roma katmanlarını bünyesinde barındıran peyzaj alanı, çok katmanlı ve kültürel bir yapısal özelliğe sahip tarihi alanlarımız arasında. Diğer bir adıyla buraya çok katmanlı kent de deniliyor. Alanda eski dönemlere ait tapınakları da görmek mümkün. Athena Tapınağı ve Trajan Tapınağı burada bulunan iki tapınak. Bergama Peyzaj alanı Kibele Kutsal Alanı, Tavşan Tepe, İlyas Tepe, Maltepe, X Tepe, A Tepe ve Yığma Tepe’den oluşuyor. Alanda dönemin mimari yapısına göre yapılmış olan, tiyatroları, kütüphaneleri ve Osmanlı dönemi mimarisine ait pek çok eseri de görmek mümkün. Buraya geldiğinizde adeta geçmişte bir yolculuğa çıkacaksınız.

resim 1

Ani Arkeolojik Alanı / Kars

Ani Arkeolojik Alanı, Kars İlimizin sınırları içerisinde yer alan ve 16. Yüzyıldan itibaren sürekli yerleşimin olduğu tarihi öneme sahip bir bölge. Burası Orta Çağ döneminin mimari, sanatsal, kültür ve zenginliğini yansıtan İpek Yolu yerleşimi üzerinde yer alıyor. Buranın en önemli özelliği kapalı şehir modelinden açık şehir modeline geçişin dünyada ilk örneği olması.

resim 3

Buranın bir diğer özelliği ise; Bizans, Ermeni, Selçuklu ve Gürcü kültürlerinin kesişim noktası olmasıdır. Bu sebepten dolayı burası kültürlerin kaynaşmasından meydana gelmiş. Zamanında ticari merkez olarak da önemli konumda olan bölge görülmeye değer. Buradan çıkan kültür, mimari ve fikirler, Anadolu’ya ve Kafkasya’ya yayılmış. Kendine has özellikleri ile öne çıkan bölge, 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi korumasına alınmış.ani-harabeleri3

 

elimiye Camii / Edirne

Selimiye Camii, Osmanlı mimarisine yön veren ve günümüze birçok eser bırakan Mimar Sinan’ın ustalık eseri. İstanbul fethedilmeden önce Osmanlı Devleti’nin başkenti Edirne’ydi. Edirne denilince herkesin aklına Selimiye Camii geliyor. Gerek mimari yapısı, gerekse kendine has özellikleriyle 2011 yılında burası Dünya Kültür Miras Listesi’ne dahil edilmiş. Cami, 16. Yüzyılda 2. Selim adına yaptırılmış ve  Edirne’nin birçok yerinden görünebilir özelliğe sahip. İnce ve mimari olarak harika görünen 4 minareye sahip caminin büyük kubbesi de oldukça görkemli. Cami içinde sesin dağılması için harika bir akustik ve hesaplama çalışması yapılmış. İç tasarımında ahşap, mermer ve sedef kullanılmış. Kubbe ve kemerlerinde bulunan kalem işleri ve mermer döşemeleri büyük bir ustalıkla yapılmış. Edirne’ye geldiğinizde buraya uğrayarak, bu enfes yapıyı yerinde görebilirsiniz. Edirne’ye Uçakla gelmek isterseniz, Tekirdağ Havalimanı’na inerek, oradan kara yolculuğu ile devam edebilirsiniz.

resim 4

Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu / Bursa

Burası, bir çok tarihi yapıyı içine alan bir bölgede yer alıyor. Orhangazi Külliyesi  ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi birçok eserden meydana geliyor. Hüdavendigar Külliyesi, Yıldırım Beyazit Külliyesi, Orhangazi Külliyesi, Muradiye Külliyesi, Yeşil Külliye ve Cumalıkızık Köyünü de kapsayan 6 yerden meydana geliyor.

Muradiye Külliyesi

Bursa, Osmanlı’nın ilk başkenti konumunda olan bir şehir. Tarihi boyunca önemli bir yere sahip olan Bursa; hamamları, bedestenleri, çarşıları, camileri ve hanları ile ünlü. Bursa’da bulunan hanlar bölgesi, şehrin ekonomisinin can damarıymış. O zamanın borsası desek yanlış söylemiş olmayız. Bursa’nın Cumalıkızık Köyü, Osmanlı’nın bütün yapısı ile beylikten İmparatorluğa dönüşmesinde önemli bir katkısı var. Bursa ve Cumalıkızık, ticari kültürü ve yapısı ile Osmanlı’ya ışık tutmuş, kurulan bütün şehirlerde Cumalıkızlık yapısı örnek alınmış.

resim 5

Xanthos – Letoon / Muğla

Fethiye’ye yaklaşık 46 km mesafede, Kınık köyü yakınında bulunan Xanthos, Likya’lıların en büyük ticari merkezi konumunda. 1988 yılında Dünya Miras Listesine alınan Xanthos’da yerleşen her uygarlığın mimarisini ve yapılarını görmek mümkün. Özellikle Helenistik ve Roma döneminin yaşam tarzını yansıtan Xanthos’da sırasıyla Persler, Likya’lılar, Romalılar ve Bizanslılar yaşamış.

Letoon ise Xanthos’a yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunuyor. Burası Antik çağ döneminde Likya’nın dini merkezi durumundaymış. Bazı dinlerde kutsal yer olarak kabul edilen bölgede Leto, Apollon ve Artemis tapınakları, manastır, çeşme ve bunlar gibi, Roma dönemine ait kalıntılar bulunuyor. Letoon, Xanthhos ile aynı tarihte 1988 yılında miras listesine dahil edilmiş.

resim 7

 İstanbul Tarihi Alanlar / İstanbul

Görkemli geçmişi ve harika konumu ile, daha önce burada yaşayan kültürlerin oluşturduğu yapıları günümüze kadar getirmeyi başarmış İstanbul, 1985 tarihinde Unesco Dünya Miras Listesine 4 bölge ile girmeyi başarmış.

1. Bölge Ayasofya, Hipodrom, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı gibi eserleri içine alan Sultanahmet Arkeolojik Sit alanıdır.

resim 8

2. Bölge, Süleymaniye Camii ve çevresini içine alan Süleymaniye koruma alanı.

3. Bölge, İstanbul surlarını içinde barındıran Kara Surları koruma alanı.

4. Bölge ise, Zeyrek Camii ve çevresini korumaya almış Zeyrek koruma alanı. İstanbul Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan bir konumda olduğu için, stratejik bir yapıya sahip.

resim 9

Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği İstanbul konumu ve tarihi eserleriyle dünyada önde gelen turizm merkezlerinden. İstanbul’da bu kadar farklı kültürün ve yapıların olmasının sebebi bölge Roma, Doğu Roma ve Osmanlı gibi büyük imparatorluklara başkentlik yapmış olması. Siz de İstanbul’un güzelliklerini ve eserlerini görmediyseniz gezmek için bir program yapabilirsiniz.

http://www.geziko.com/blog/turkiyedeki-unesco-dunya-miras-listesi-2/

You don't have permission to register
X