Üst
 

SICAKLIĞIYLA İÇİNİZİ ISITACAK ŞEHİR MARAKEŞ

Afrika Kıtası’nın en bilinir ülkelerinden olan Fas, kültürel anlamda geniş bir yelpazeye sahip.  Fas denilince, Kazablanka ile birlikte akıllara ilk gelen şehirlerden bir tanesi de Marakeş’tir. Marakeş, Berberi dilinde Tanrının Ülkesi anlamına geliyor. Kızıl bir toprak yapısına sahip olan şehir, bölgede yaşayan halk tarafından  ”Kızıl Toprak” olarak da anılıyor.

Marakeş 2

Kuzey Afrika Kıtası’nın egzotik şehirlerinden olan Marakeş, eski şehir olan Medina ve yeni şehir olan Gueliz olarak ikiye ayrılıyor. Gueliz bölgesinde modern yüksek binalar ve birbirinden lüks mağazalar bulunuyor. Medina bölgesi ise, tarihi yapıların, pazarların ve surların olduğu bir bölgedir.

Marakeş 1

Marakeş’te çöl iklimi hakim olduğu için mevsim yaz aylarında çok sıcak ve kurak, kış aylarında ise oldukça ılık geçer. Şehri ziyaret etmek için en uygun zamanlar İlkbahar ve kış dönemleridir. Bölgede İlkbahar aylarında zaman zaman kum fırtınası görülebiliyor. Ülkemizde kış yaşanırken soğuk havalardan kaçıp, tatilinizi Marakeş’te geçirebilirsiniz.

mARAKEŞ

Jemaa El Fnaa Meydanı

Medina’da bulunan Jemaa El Fnaa, UNESCO tarafından korumaya alınmış.Gün boyunca tezgahların kurulduğu ve akşama doğru yılan, maymun ve yerel insanların yaptıkları gösterilerin gerçekleştiği meydan, büyük bir Pazar görünümünde. Portakal suyu tezgahlarıyla, geleneksel deri çantalarıyla, yöresel kıyafetli insanlarıyla ve pirinç bardaklı su satıcıları ile Jemaa El Fnaa Meydanı’nda, tarihin derinliklerinde alışveriş yapma keyfine varacaksınız. Araçların giremediği tarihi ara sokaklarda gezerek, Jemaa El Fnaa’nin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.

Jemaa El Fnaa Meydanı

Majorelle Bahçeleri Rengarenk

1919 yılında Marakeş’e taşınan Ünlü mobilya tasarımcısı Jacques Majorelle, Dünya’da gezdiği yerlerden topladığı bitkileri buraya getirerek muhteşem görüntüye sahip bir bahçe kurmuş. Bahçe içerisinde birbirinden güzel egzotik bitki türleri ve berberlerin yaşam ve hayat biçimini anlatan bir müze bulunuyor. Majorelle’nin ölümünden sonra bahçe, Fransız moda tasarımcısı Yves Saint Laurent’e satılıyor. Laurent öldükten sonra yakılarak külleri bahçeye serpiliyor.

Majorelle Bahçeleri Rengarenk

Ali Bin Yusuf Medresesi

Fas’da zamanın en iyi dini eğitimini veren okullardan bir olan Ali Bin Yusuf Medresesi, 1565 tarihinde Saadi Hanedanı tarafından yaptırılmış. Zamanında bahçesinde bulunan havuz çevresinde, öğrenciler toplanarak eğitim alırmış. Duvarlara işlenmiş mozaikleri ile medrese, Marekeş’in görülmesi gereken tarihi yapılarındandır.

Ali Bin Yusuf Medresesi

Bab Agnaou Kapısı

Bab Agnaou Geçid’i, 12. yüzyılda inşa edilen Marekeş’ın tarihi şehri Medina bölgesine girişi sağlayan, 19 geçit içerisinde en çok bilineni ve ziyaret edilenidir. At nalını andıran kapısı ve görkemli üst kısmı, iç içe geçmiş üç yuvarlak dairesel şekillerden oluşmuştur.Dairesel şekillerin üzeri, çiçek motifleri ve Kur’an-ı Kerim ayetleri ile donatılmış. Özellikle sabah saatlerinde çok kalabalık olmadığı için güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Bab Agnaou Geçid

Menara Bahçeleri

Menare Bahçeler, 12.yüzyıldan itibaren Almohad Hanedanlığı üyeleri tarafından çalıştırılan bir çiftlikmiş. Atlas Dağları’nın eteğinde bulunan bahçe içerisinde, 30 bin zeytin ağacı bulunuyor. İçi süs balıkları ile dolu olan dev bir havuza sahip olan bahçe içerisinde, piknik yapılabilecek ve dinlenebileceğiniz alanlar bulunuyor. Buraya geldiğinizde geleneksel nane çayının tadına bakarak havuzu, bahçeleri ve muhteşem dağ manzarasını izleyebilirsiniz.

Menare Bahçe

Shrob Ou Shouf Çeşmesi

İsmi iç ve bak anlamına gelen çeşme, UNESCO tarafından 1985 yılında Dünya Kültür Miras Listesi Kapsamına alınmış. Çeşme 1578-1603 yılları arasında bölgede hüküm süren Saadi Hanedanı Sultanı Ahmad Al- Mansur tarafından inşa edilmiş. Kendine has mimari yapısı, ince detaylı işlemeleri ve tatlı suyu ile çeşme ziyaretçilerini bekliyor.

Shrob Ou Shouf Çeşmesi

Kutubiye Camii

Marakeş’in sembolü haline gelmiş olan cami görkemli yapısı, 70 metre uzunluğunda ki minaresi ile, dikkatleri üzerine toplamayı başarmış 12. yüzyılda inşa edilmiş olan Kutubiye Camii, kare kesitli olan minareleri, geniş ve bakımlı bahçesi ve tarihi iç mekan işlemeleriyle Marakeş’de görülmeye değer yerlerin başında geliyor.

Kutubiye Camii

Nerede Kalınır?

Marakeş, ziyaretçilerine pek çok otel seçeneği sunuyor. Marakeş’de, modern ve tarihi konaklama seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Tarihi yapıları seviyorsanız, Medina sokaklarında bulunan Avlulu Riadlar size nostalji yaşamın kapılarını açacak. 90 yıllık tarihi ile La Mamounia ve Royal Mansour otelleri, en fazla tercih edilen kalacak yerler arasındadı.

Royal Mansoutr

Ne Yenilir?

Fas mutfağı, Arap, Fransız ve İspanya yemek kültüründen etkilenmiş bir mutfaktır. Marakeş’in en önemli yemeği Tajin denilen çömlekte pişirilen yemekdir. Kırmızı et, deniz ürünleri ve tavuk çeşitleri bulunan yemek, genelde sebzelerle pişirilerek, bulgur pilavı ile servis ediliyor. Harira, Chebakkiya, Kefta Tajin, Kuskus, Makouda ve Zaalouk buraya özgü tadabileceğiniz ve damaklarda eşsiz tatlar bırakan lezzetler arasında.

tAJİ mARAKEŞ

Nasıl Gidilir?

Türkiye üzerinden Marakeş’e aktarmalı seferlerle ulaşabiliyorsunuz. Şehir merkezine indiğinizde Otobüs, taksi ve araç kiralayarak şehir merkezine rahatlıkla gidebilirsiniz. Marakeş tatilinizin muhteşem geçmesi dileğiyle.

http://www.geziko.com/blog/sicakligiyla-icinizi-isitacak-sehir-marakes/

You don't have permission to register
X