Üst
 

MEDENİYETİN BEŞİĞİ KAYSERİ

Ticareti ve ticarete yatkın olan insanları ile adından sıkça söz ettirmiş, pastırması dillere destan olmuş güzide şehirlerimizden Kayseri, modern bir şehirde bulunması gereken tüm özelliklere sahip. Dümdüz bir alana kurulmuş, geniş yolları, düzenli ve temiz şehir merkeziyle aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yer. Kayseri’de dolaşırken Osmanlı ve Anadolu Selçuklu’ ların eserlerini göreceksiniz.

resim 1

 

Cumhuriyet Meydanı, Kayseri’nin kalbi desem yanlış söylemiş olmam. Ortasında Atatürk Heykeli  ve Saat Kulesi, hemen yanlarında ise Kayseri Kalesi ve Kapalı Çarşı gelen ziyaretçilerine selam veriyor adeta. Yine Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan yeraltı çarşısını, Hunât Hatun Camii’ni ve Bürüngüz Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. Kayseri’nin insanı çok sempatik ve genelde kendine has şiveleri ile konuşuyorlar. Burada “Nasılsınız” yerine aralarında “Nörüyon” diyorlar :) gibi… kendine has ve bir o kadarda güzel şiveleri var. Futbola düşkünlüğü ile bilinen Kayseri’de, Kayseri Kadir Has Stadyumu modern yapısıyla bölgeye çok yakışıyor.

kayseriSıcak insanları, güzel yemekleri  ve tarihi eserleriyle Kayseri’yi birlikte gezmeye ne dersiniz?

Kayseri Kalesi

Günümüzde hala sağlamlığını ve görkemli ihtişamını koruyan kale, tam şehrin meydanında bulunuyor. Dış surlar ve burçlar olarak iki kısımdan oluşan kale, çok geniş bir alanı kaplıyor. Kayseri Kalesi’nin M.Ö 238-244 yılları arasında yapıldığı biliniyor. Kale Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından da onarımları yapılarak kullanılmış. Dış surlarından ziyade iç surların büyük bir kısmı bozulmadan günümüze kadar gelmiş. Kalenin bir çok bölgesinde restorasyonlar yapılmış. Buraya geldiğinizde bu görkemli yapıyı yakından incelemeden dönmeyin.

resim 3

Saat Kulesi

Dönemin Padişahı Sultan 2. Abdulhamid Han, tüm büyük şehirlerde saat kulesi yapılması emrini veriyor. 1906 tarihinde inşaatı başlanan yapı, şehir meydanına eşsiz bir güzellik katmış. Modern yapılarla tarihi yapıların bir arada olduğu Kayseri, bu yönüyle görülmeye değer şehirlerimizden.

resim 4

Kapalı Çarşı

Osmanlı döneminde yapılan tarihi çarşı, İstanbul’da bulunan Kapalı Çarşı’dan sonra en büyük kapalı çarşı olarak biliniyor. Tarih boyunca yangınlara maruz kalan çarşının yapısında bozulmalar meydana gelmiş.  1987-1991 yıllarında bütünüyle yenilenmiş ve ziyarete açılmış. Çarşı içinde, kuyumculardan tutun’da, baharatçılara, ayakkabıcılardan yöresel kıyafet satan dükkanlara aradığınız her şeyi bulmak mümkün. Kapalı çarşı çok renkli ve hareketli olduğu kadar, tarihi yapısıyla da gelenleri kendine aşık ediyor. Çarşının hemen dışında ise yöreye özgü sucuk, pastırma ve et ürünleri satan dükkanlara rastlamak mümkün.

resim 5

Vezir Hanı

İki katlı olan Vezir Hanı, içerisinde Kayseri’ye özgü el işçiliği halı ve kilimlerin satılmış olduğu bir yer olarak kullanılıyor. Vezir Hanı 3. Ahmet döneminde Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından 1724 yılında yaptırılmış. İlk kurulduğunda çarşıda sadece kuyumcu, abacı ve kumaşçı gibi belirli dükkanların olmasına izin verilmiş, fakat 1731 yılında bu uygulama kaldırılmış.

resim 6

Hunât Hatun Camii

Kayseri’nin en görkemli ve güzel eserlerinden olan Hunât Hatun Camii, 1237 yılında Alaattin Keykubat’ın eşi Hunât Hatun adına yaptırılmış. Duvarları düzgün kesme taşlardan yapılan caminin planı dikdörtgen şeklide. İnce mimarisi ve taç kapısında bulunan süslemeleri ile ilgi çeken caminin her yerden gelen ziyaretçileri var.

resim 7

Talas

Talas, Kayseri’nin balkonu desem yanlış söylemiş olmam. Ali Dağı’nın hemen yanında bulunan Talas, hava almak için ve şehri kuş bakışı izlemek için ideal bir yer.  Kayseri merkeze yaklaşık 6 km mesafede bulunuyor. Şehirde Ermeni ve Rumlardan kalan birçok tarihi ev var.

resim 8

Talas’a geldiğinizde Atatürk Köşküne uğramayı da unutmayın. Atatürk, Kayseri’ye geldiğinde 1934 yılında bu köşkte kalmış. Talas çok sakin ve doğa ile iç içe bir yer. Buraya geldiğinizde temiz hava alıp, biraz kafanızı dinleyebilirsiniz.

resim 16

Erciyes Dağı

Erciyes Dağı, Türkiye’de bulunan en büyük 5. Dağ ve Kayseri’nin tanıtımı açısından yöre halkı tarafından sürekli vurgulanıyor. Kış turizmi ve kayak denildiğinde, burası akla gelen önemli kayak merkezlerinden biri diyebilirim. Erciyes’e yaz ve kış hiç fark etmez, istediğiniz mevsimde çıkabilirsiniz. Tabi her mevsimin kendine göre bir güzelliği var. Kış ayında çıktığınızda kayak yapabilir ve karın güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz. Otelinizde şömine başında otururken camdan karı izlemek de ayrı bir duygu. Erciyes Dağı’nda güzel oteller ve teleferik alanları bulunuyor. Yazın ise şehrin sıcağından bunaldığınızda buraya gelerek serinleyebilirsiniz. Dağdan akan buz gibi suların tadına bakabilir ve sucuk ekmek yiyebilirsiniz. Buranın havası sizi adeta gençleştirecek.

resim 9

Gesi Bağları

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde yer alan Gesi Bağları, şarkılara konu olmuş 150 yıllık konakları ile görülmeye değer bir yer.  Burada insanlar oldukça misafirperver ve gelen ziyaretçileri evlerine davet ediyorlar. Zamanında Gesi’de her yerde bağ varmış ve bu hepimiz tarafından bilinen türküye de konu olmuş. Fakat şimdi çok fazla bağ göremiyorsunuz.

resim 10

Gesiye geldiğinizde dikkatinizi güvercinlikler çekecek. Güvercin gübresi asmalar için çok verimli olduğundan, bağların ihtiyacını karşılamak için yöre halkı tarafından belirli yerlere kurulmuş güvercinlikler görebilirsiniz.

resim 11

Ne Yenilir?

Kayseri Pastırma ve Mantı’nın ana vatanı. Buraya geldiğinizde öncelikle Mantı yiyebilirsiniz. Burada yediğiniz mantı diğer mantılara benzemiyor, Mantı burada çorba gibi ve mantılar el emeği göz nuru çok küçük yapılıyor. Kayseri’de en iyi mantıyı Kaşıkla’da ya da Elmacıoğlu’nda yiyebilirsiniz.

resim 12

 

Yine Elmacıoğlun’da buraya özgü olan Katmer, Pastırma Söğüş, Kağıtta Pastırma, Etli Yaprak Sarma ve Yağlama’nın da tadına bakabilirsiniz. Görünüş olarak yağlama lahmacuna benziyor ve üçgen şeklinde kesilerek servis ediliyor olsada, yağlama lahmacundan çok farklı bir tada sahip diyebilirim.

resim 13

 

Unutmadan söyleyeyim bu mekan İskenderi ile nam salmış bir mekan. Buraya geldiğinizde iskender’in tadına bakmadan da ayrılmayın derim. Develi Cıvıklısı da Kayseri’ye özgü lezzetlerden birisi. Kayseri’de Develi cıvıklısı yapan bir çok mekan mevcut. Koyun’un kaburga ve bel etlerinin sinirleri alınarak, çift bıçakla ince ince kıyılan etler 2 gün süreyle dinlendirilir. Domates ve biberde doğranarak harmanlanan malzemelerle, Develi Cıvıklısı’nın içi hazırlanır. Pideyi andırır görüntüsü ile Develi Cıvıklısı, adı üzerinde biraz daha cıvık, fakat bir o kadarda lezzetlidir. Develi Cıvıklısı burada mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında.

resim 14

Kayserinin sucuğunun meşhur olduğunu unutmayın. Buraya geldiğinizde pastırma ve sucuk vakumlatarak evinize ve sevdiklerinize götürebilirsiniz.

resim 15

Nasıl Gidilir?

Kayseri’ye Karayolu ile gidebileceğiniz gibi, Havayolunu da tercih edebilirsiniz. Yollarda çok vakit geçirmemeniz için, benim size tavsiyem Uçak seyahati olacaktır. Uçakla geldiğinizde dilerseniz Havalimanından araç kiralayarak Kayserinin ilçelerini de rahatlıkla gezebilirsiniz.

http://www.geziko.com/blog/medeniyetin-besigi-kayseri/

You don't have permission to register
X