Üst
 

İÇ ANADOLU’NUN HUZURLU ŞEHRİ NİĞDE

İç Anadolu bölgesinin önemli şehirlerinden olan Niğde 10.000 yıllık tarihi bir geçmişe sahip. Termal Kaynakları, Arkeolojik kazılardan çıkartılan tarihi eserleri, kış ve dağ turizmi ile Niğde gezilmeye değer illerimizden. Şehrin genelde en önemli geçim kaynakları tarım ve hayvancılık. Özellikle patates ve elma bölgede oldukça fazla yetiştiriliyor ve satış yapılıyor. Burada el halı dokumacılığı da meşhur.

nigde-sehir-merkezi

Niğde’den çıkmış dillerden dile dolaşan buraya özgü yaşanmış birde deyim var. Bor Niğde’ye yaklaşık 3 km mesafede bir ilçe. Bor önceki dönemlerde kurulan pazarları ile meşhur bir ilçeymiş. Bir köylü eşeği ile pazara doğru ilerliyormuş. Kasabanın yakınlarında ilerlerken su başında bir ağacın gölgesinde dinlenmeye başlar. Yolculuğu erken saatlerde çıktığı için orada uykuya dalar. Uyandığında güneşin iyice battığını gören köylü, acele olarak pazara doğru yola koyulur. Fakat pazar dağılmıştır. İşini bitirip pazardan dönen köylüler bu durumu görünce ‘’Geçti Bor’un Pazarı Sür Eşşeği Niğde’ye’’ deyimi ortaya çıkar. O günden bugüne bu deyim birçok şeyi anlatmak için kullanılır. Niğde’nin tarihini, doğal güzelliklerini ve muhteşem yemeklerine birlikte göz atalım.

nigde-bor

Çinili Göl

İnsanın içini ferahlatan doğallığıyla ve muhteşem görüntüsüyle Çinili Göl Bolkar dağlarında yer alan buzul göllerden en ihtişamlısıdır. Niğde’nin Ulukışla ilçesinde yer alan gölün derinliği 100 metrenin üzerindedir. Buranın diğer ismi halk arasında ”Dipsiz” olarak da biliniyor. Göl çevresinde özellikle yaz aylarında kamp ve yürüyüş yapılabiliyor.

nigde-cinili-gol

Niğde Kalesi

Eski Niğde şehir merkezinin bulunduğu tepeyi çevreleyen kale 3 surla çevrilmiştir. Kalenin birçok kısmı zamanla zarar görmüş ve sadece bir kısmı ayakta kalabilmiş. Kalenin tarihi ile ilgili kesin bilgiler olmamakla birlikte M.Ö 8. Yüzyılda yapılma ihtimali oldukça kuvvetli. Kalenin alt duvarlarında Bizans ve Arap çeşnilerine rastlamak mümkün. Kale 1740 tarihinde Sadrazam İshak Paşa tarafından onarılmış. Kale’nin üzerine çıkıp manzarasını izlemek bir harika oluyor.

nigde-kalesi

Saat Kulesi

Niğde Kalesi’nin eski burçlarının üstünde yapılmış olan Saat Kulesi, görkemli ve farklı bir mimari yapıya sahiptir. Saat Kulesi adeta Niğde’nin sembolü haline gelmiş. 19. Yüzyıldan kaldığı düşünülen Saat Kulesi’nin bir kitabesi bulunmadığı için hakkında daha fazla bilgi yoktur. Saat Kulesi 41 metre yüksekliğe sahip.

nigde-saat-kulesi

Gümüş Manastırı

Manastır Orta Çağdan kalmış fakat net yapım tarihi bilinmiyor. Kapadokya bölgesinde bulunan manastır Gümüşler kasabasında yer alıyor. Büyük bir kaya kütlesinin içine oyulmuş olan manastır, günümüze kadar yıpranmadan gelmiş büyük manastırlardan biri. Duvarların üzerinde Hz İsa ve meleklerin figürleri , Narteksin üstünde bulunan odada ise Av sahnelerinden oluşan bir kompozisyon dikkatleri çekmeyi başarıyor.

gumus-manastiri

Kayaardı Bağları

Burası doğasına uygun taş evleri ve bahçeleri ile, şehirden kaçıp yürüyüş yapabileceğiniz, dinlenebileceğiniz ve stres atabileceğiniz bir yer. Merkeze oldukça yakın olan yemyeşil yollarıyla , akan dereleriyle, çaylarıyla, 500 yıllık çınar ağaçlarıyla ve meyve bahçeleriyle burası sizi dinlendirmeyi başaracaktır.

kayaardi-baglari

Kemerhisar (Tyana Su Kemerleri)

Mö.30 – Ms 395 yılında Roma döneminde yapıldığı düşünülen su kemerleri zamana direnerek günümüze kadar gelmeyi başarmış. Niğde’nin 20 km güney kısmında yer alan kemerler Tyana şehrinin Su ihtiyacını karşılamak için yapıldıkları düşünülüyor. Kemerler vasıtasıyla Antik Roma Havuzu’nun üzerinde bulunan oluklardan suyu Tyana’ya taşıyormuş.  Kemerler Roma İmparatorları Trajan ve Hadrian tarafından yaptırılmış. Burası Niğde Kemerhisar beldesinde yer alıyor.

SONY DSC

Niğde Müzesi

Bugüne kadar birçok müzeye gitmişsinizdir fakat burası oldukça ilginizi çekecek. Bu müzede birçok arkeolojik eseri görmekle birlikte özellikle en çok ilginizi mumyalar çekecek. Müzede en çok ilgi çeken mumya ise Sarı Saçlı Kız Mumyası. Ayrıca müzede Anadolu ve Selçuklu eserlerini de görebilirsiniz. Binlerce yıl çürümeden kalan mumyaları ve eserleri ile bu müzeyi gezmeden kesinlikle ayrılmayın.

nigde-muzesi

Niğde Sungurbey Camii

1331 tarihinde yapıldığı bilinmekle beraber, caminin bir kitabesi yoktur. Cami İlhanlı döneminde Niğde Valisi olan Sungurbey tarafından yaptırılmış. Günümüze kadar cami birçok kez restore edilmiş. Caminin inşasında sarı renkte ince trakit taş kullanılmış. Görkemli bir yapıya sahip olan cami bölgenin en önemli ibadet merkezleri arasında yer alıyor.

nigde-sungurbey-camii

Ne Yenir?

Niğde Yemekleri Saymakla bitmiyor. Mangır Çorbası, Oğma Çorbası, Niğde Tavası, Üzüm Borananı, Ditme, Kabak Musakkası, Niğde Çanağı, Tirit, Unlu Söğürme ve İsmini sayamadığım birçok lezzeti Niğde’de tadabilirsiniz.

nigde-canagi

Niğde’lilerin yemekten sonra olmazsa olmazlarından biri de tatlı keyifleridir. Buranın kendine özgü tatlıları var. Höşmeri, (Göllü) Halveter, Kaygana, Pekmez, Aşure, Zerde, Tatlı Dürümü ve Sanburma buraya özgü tatlılar arasında yer alıyor.

halveter

Nasıl Gidilir?

Niğde’de şu anda havalimanı yok, fakat son dönemlerde yapılacağı ile ilgili bilgiler var. Niğde’ye havayolu ile gitmek istiyorsanız, en yakın illerde bulunan havalimanlarını tercih edebilirsiniz. Niğde’ye gitmek için, Kayseri, Adana ve en yakın havalimanı olan Nevşehir Kapadokya Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Nevşehir havalimanına indikten sonra 82 km mesafede olan Niğde’ye araçla ulaşabilirsiniz.

http://www.geziko.com/blog/ic-anadolunun-huzurlu-sehri-nigde/

You don't have permission to register
X