Üst
 

GİZEMLİ GÜZELLİKLERİYLE DENİZLİ

Denizli denince akla Pamukkale’den başka bir şey gelmiyor, bunu biliyorum. Gelin bu ön yargıyı hep beraber kıralım. Turizm’de henüz hak ettiği yeri alamayan Denizli şehrimizin, daha gezilip görülecek ne çok güzel yeri olduğunu buraya gelerek görecek ve hayran kalacaksınız.

resim 1

Yeşildere Şelalesi

Yeşildere Şelalesi, son zamanlarda güzelliğiyle en az Pamukkale kadar adını duyurmayı başarmış. Bu doğa harikası şelale, kartpostallık görüntüsüyle insanları kendine hayran bırakıyor. Yüksekliği 55 metreyi bulan şelalenin zemini, sünger görünümlü kayalar ve zümrüt görünümlü yosunlarla kaplı. Çevresi ise ormanlıklarla çevrili şelalede, yeşilin her tonunu görebiliyorsunuz. Buraya uzun süre balta girmemiş, kanıtı ise 300 ila 400 yaşlarında çınar ağaçların olması diyebilirim. Şelalenin devamında alabalık tesislerini de ziyaret etmeden geçmeyin.

12345

Kırmızı Su Travertenleri

Travertenlerin anlamını kısaca söylemek gerekirse: Çeşitli nedenlerle ve ortamlara bağlı kimyasal reaksiyon sonucu oluşan çökelmiş kayaların, topluca ve çeşitli şekilde bulunduğu yer diyebiliriz. Merkez ilçe kasabası Karahayıt’ta yer alan bu doğa mucizesi, Pamukkale’nin 5 km kuzeyinde bulunuyor.  Buraya geldiğinizde travertenleri gezmenin yanı sıra, şifalı su termallerine de girerek vücudunuzu dinlendirebilirsiniz.

resim 3

Pamukkale

Romalılar döneminde burası Hiearapolis olarak adlandırılıyormuş. Denizli merkezi dahil olmak üzere, Denizli’nin neredeyse tamamında Romalılar’ın eski kalıntılarını görebiliyorsunuz. Denizli merkeze 18 km uzaklıkta olan ve turistlerin akınına uğrayan Pamukkale, ölmeden önce görülecek yerlerden birisi. Travertenlerin üst üste yığılmış pamuklara benzeyen bir yapısı var.

resim 2

 

Eski çağlarda Pamukkale’ye krallar ve zengin kişiler şifa bulmak niyetiyle gelirlermiş. Bazı önemli din adamları, ayinlerini özellikle Pamukkale civarında yaparlarmış. Bilim adamlarının araştırmaları sonucu, Pamukkale’den akan suyun şifalı olduğu kanıtlanmış. Dünya’dan her türlü turisti kendisine çekmeyi başaran Pamukkale’ye uğramanız halinde, hayranlığınızın kat kat artacağına eminim.

resim 4

 

Serin Cennet Güney Şelalesi

Denizli’ye 70 km uzaklıkta bulunan Güney Şelalesi’ne gittiğinizde, iyi ki gelmişim diyeceksiniz. Yüksekliği 1000 metreyi bulan bir tepeden akan şelalenin su şırıltısı içinize huzur verecek. Etrafa baktığınızda  ise Çivril ilçesinin tüm güzelliğini kuş bakışı olarak görebileceksiniz. Tepeden aşağıya inerken birbirinden farklı bitki örtülerini görecek, tamamen indiğinizde, kendinizi Kuş Cenneti diye adlandırılan büyük Menderes vadisinde bulacaksınız. Şelalenin dışında, Menderes Vadisinde akan, bir de kocaman Menderes Nehri var.

resim 5  

Türbeler

Denizli’nin başlıca türbeleri; Server Gazi Türbesi (Yeşilköy), Mehmet Gazi Türbesi (Büyük Mezarlık), Fatma Hanım (yıldız), Yatağan baba Türbesi ve Hüsamettin Bey Türbesi Denizli’nin görülmeye değer türbelerinden bazıları.

resim 6

Goncalı Kilisesi ve Leodikya

Eski adı Leodikya Kilisesi olan yapı, Denizli merkeze 6 km uzaklıkta. Adını aldığı Antik Leodikya’nın merkezinde bulunuyor. Aslında bu Kilise’ye giderken aynı zamanda antik kenti de gezerek eski Roma Hükümdarlığı’ndan izleri derinlemesine gözlemleyebilirsiniz. Adını, bölgeye egemen olan Selevkoslar Kralı II. Antiokhos’un (M.Ö. 250) karısı Laodike izafeten alan bu bölge, daha önceleri Rhoas veya Dios adları ile anılıyormuş.

resim 7

Leodikya kilisesi olarak da anılan Goncalı Kilisesi, tarihi ihtişamıyla sizleri büyülerken, Leodikya antik kentinde Goncalı Kilise’sinin yanı sıra iki tiyatrosu, stadyumu, bazilikası, Nymphaeumu , tapınağı, Sütunlu Caddesi ve Roma döneminde inşa edilmiş anıtsal yapıları da görebilirsiniz. Bu kadar derin tarihi olan bir yeri ziyaret etmemek olmazdı bence.

resim 8

Kaklık Mağarası

UNESCO tarafından dünya miras listesine konulan bu mağara sizlere oldukça fantastik gelebilir. Şekil olarak obruk gelişim özelliği gösteren mağaranın içinde, büyük bir traverten kitlesi var. Pamukkale’nin benzeri olan travertenler, mağaranın hemen yakınında bulunan Kokarhamam Pınarı (Haydar Baba Pınarı) sularının mağaraya şelaleler yaparak akması sonucu oluşmuş. Daire şekilli geniş bir ağzı olan Kaklık Mağarası’nın büyük bir bölümü güneş ışınları alıyor. Bu nedenle mağara duvarlarında yosun ve küçük sarmaşıklar gelişmiş. Gün içinde yeşilin değişik tonlarında renkler alan bu bitkiler, mağaraya son derece ilginç bir güzellik katıyor. Mağara damlataşı , sarkıtlar ve dikitlerle süslü olup , eşine rastlanmaz bir güzellikte. Mağara içerisinde bol miktarda termal su var. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu olan bu su,  bazı cilt hastalıklarına iyi geliyormuş.  İşte! size macera, işte! Size heyecan…

resim 9
 

Yemekler

Her şehrin meşhur çorbacısını sevenlerden biriyseniz ve sabahın erken saatlerinde Denizli’ye gelmişseniz, Mavi Köşe’nin Kelle Paça ve İşkembe çorbalarını denemenizi tavsiye ederim. Denizli’nin en meşhur yemeklerinden birisi Tandır Kebabı’dır. Denizli’ye geldiğinizde Kocabaylar Kebap salonunda, kırk yıllık Tandırın tadına bakmalısınız.

kocabaylar-kebapta-nefis

 

Yemekten sonra canınız bir tatlı çekerse, 1938 den beri hizmet veren meşhur Hacı Şerif’de İrmik helvasının tadına bakmalısınız.

haci-serif

Leğen Böreği

Mısır unundan olan bu hamur işine, çeşit çeşit baharatlar katılıyor ve gerçekten değişik bir tat verdiğini söyleyebilirim. Leğen böreği Denizli’nin en bilindik yöresel tatlarından. Denizli’de birçok mekanda Leğen Böreğini yiyebilirsiniz.

resim 10

Ulaşım

Denizli ili, kara, demir ve havayolu ulaşımı olanaklarının bol olduğu bir şehir. İki ayrı karayolu ile İzmir’e bağlanmış. Bunlardan biri Manisa üzerinden, diğeri Aydın üzerinden kurulan bağlantılar. Denizli-Aydın-İzmir karayolunu izleyen demir yolu da kentin, Ege Bölgesi’nin en büyük kenti İzmir ile bağlantısını sağlıyor.

resim 13

Karayolu ile ülkenin her tarafından Denizli’ye ulaşılabilmektedir. Otogar, kent merkezindedir. Pamukkale’ye ulaşım, şehir merkezindeki otogardan, her 20 dakikada bir kalkan şehir içi minibüsleri ile sağlanabiliyor. Havayolu ile ulaşmak için Denizli’ye 63 km uzaklıkta bulunan Çardak Havalimanını kullanabilirsiniz. Havalimanından şehire 45 dakikada ulaşılabiliyor.

Pamukkale’den Çok Daha Fazlası Denizli’de Seni Bekliyor!

http://www.geziko.com/blog/gizemli-guzellikleriyle-denizli/

You don't have permission to register
X