Üst
 

DİNLENDİRİCİ DOĞASIYLA BOLU

Ülkemizin herkes tarafından bilinen en popüler yerlerini içine alan, muhteşem doğası ve güzel yemekleriyle ünlü Bolu’da unutulmaz anlar yaşayacaksınız. Bolu ormanları, dağları, akarsuları ve sessizliği ile tatil yapılabilecek ve yaşanacak havası temiz illerimizden birisi. İnsanların doğallıkları, misafirperverliği ve kendine has şiveleri ile sıcaklığını hissedeceksiniz.

resim-1

Temiz hava ve temiz su deyince Bolu ismi ülkemizde ilk sıraları çekiyor. Bolu bazı turistik bölgeler gibi sadece yaz tatillerinde ziyaret edilmiyor. Buranın kışı da yazı da bir başka güzel. Burada her mevsimin tadını ayrı ayrı çıkarabilirsiniz. Anadolu’ya seyahat eden yolcuların uğrak noktası olan Bolu, dinlenme tesisleri ve güzel yemekleri ile de nam salmış bir ilimiz. Bolu’da gezilecek ve görülecek yerler o kadar fazla ve güzel ki, anlatmak için şimdiden sabırsızlanıyorum.

resim-2Abant Gölü

Abant Gölü’nün muhteşem doğası ve temizliğini bilmeyen yoktur herhalde. Yaz ayında veya kış ayında buraya gelmeniz fark etmez. Her mevsimde buranın tadı bir başka çıkıyor. Abant Gölü’nün çevresinde tempolu yürüyüşler yapabilir, bisiklet sürebilir ve faytonun tadını çıkarabilirsiniz. Abant Gölü çevresinde her türlü ağaç çeşidine rastlamak mümkün.  Burada ağaçların ve renklerin şöleni sergileniyor desem yanlış söylemiş olmam. Yaban hayatın korunması için buraya ciddi önem veriyorlar. Abant ve çevresinde her türlü hayvan doğal bir yaşantı sürebiliyor. Göl kenarında tesisler ve oteller mevcut. Abant’a yaklaşınca çok sayıda pansiyon ve kiralık ahşap eve rastlayabiliyorsunuz. Burada en güzel olan görüntü de, göl üzerinde bulunan nilüfer çiçekleri. Burası ruhunuzu dinlendirebileceğiniz ve bol oksijen depolayabileceğiniz göz alıcı bir yer.

resim-3

Gölcük Milli Park

Şehir merkezine nazaran oldukça yüksekte bulunan yeşil alanları ve muhteşem gölü ile burası gönül pencerelerinde harika bir tat bırakıyor. Burayı gördüğünüzde aşık olmamak ne mümkün, hem de ilk görüşte çarpılırcasına. Koruma altında değilken burası mesire yeri olarak kullanılıyormuş, ama doğal manzaranın tahrip olmaması ve kirletilmemesi için koruma altına alınmış. Göknar, kayın ve gürgen ağaçlarının bolca bulunduğu Gölcük’de manzaranın tadını çıkarmak için seyir terasları da var.

resim-4

Kartalkaya Kayak Merkezi

Türkiye’de sayılı kayak merkezlerinden birisi olan, gerek tesisleri gerekse otelleri ile göz dolduran Kartalkaya, harika manzarası ile ziyaretçilerini bekliyor. Kartalkaya kış sporları için çok ideal bir merkez. Özellikle Snowboard sevenler için burada özel bir yer tasarlanmış. Bolu merkeze 38 km uzaklıkta bulunan Kartalkaya görülesi yerlerden birisi.

resim-5

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller adından da anlaşılacağı gibi yedi tane gölden oluşuyor. Çeşitliliği oldukça fazla olan ağaçları ve yeşilin her tonuyla, burası gelenleri adeta büyülüyor. Yedigöller’de kamp yapma, balık tutmak gibi imkanlar da mevcut.

resim-6

Yedigöller Milli Parkı 550 hektarlık bir alan üzerinde yer alıyor. Doğa içinde huzur dolu vakit geçirmek ve kendinizi dinlemek için burası tam size göre. Dilerseniz Kapankaya terasına çıkarak muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

resim-7

Mudurnu

Çam kokulu muhteşem havası, kaplıcaları ve kendine has tarihi konakları ile yemyeşil bir yer olan Mudurnu, Saray Helvası ile de ün yapmış bir yer. Bolu’ya bağlı olan ve sadece 50 km uzağında olan Mudurnu halkının bir kısmı geçimini yaptıkları el sanatlarını satarak geçiniyorlar. Restore edilmiş bazı konakları Mudurnu’da gezebilir ve güzel kareler yakalayabilirsiniz.

resim-8

Akşemsettin Türbesi

Akşemsettin, Osmanlı İmparatorluğu için özellikle Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul’un fethinde büyük rol oynamış. Türbe 1464 tarihinde Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış. Akşemsettin Fatih Sultan Mehmet’in hocasıymış. Bolu Göynük’de bulunan türbe mistik bir özelliğe sahip ve her yıl burada Akşemsettin Anma törenleri düzenleniyor. Türbenin yapımında kesme taşlar kullanılmış.

Unknown

Gazi Süleyman Paşa Camii

Bolu Göynük’te yer alan Cami 1331-1335 yılları arasında Gazi Süleyman Paşa adına yapılmış. 1875 tarihinde sel nedeniyle yıkılmış ve 1878 tarihinde 2. Abdülhamit tarafından tekrar inşa edilmiş. Gazi Süleyman Paşa Camii genel yapısıyla Osmanlı mimarisini yansıtıyor.

resim-10

Ne Yenir?

Bolu Aşcıları ile ünlü olduğu için, buranın Aşçılarının namı taa Osmanlı Padişah mutfağına kadar dayanıyor. Bolunun en ünlü aşçıları Mengen’den çıkıyor. Atatürk’ün Aşcısı’da Bolu Mengen’liymiş. Her yıl burada Mengen Aşçılık festivali de düzenlenerek başarılı aşçılara ödüller veriliyor.

AFYONKARAHİSARLI AŞÇILAR MENGEN’DE BİRİNCİ OLDU

Mutfağı oldukça geniş olan Bolu’ya geldiğinizde, bütün yemeklerin lezzetli olduğunu göreceksiniz. Bolu’ya yolunuz düşerse yemeden dönmeyeceğiniz sayısız lezzet var. Bolu Yöresel Yemekleri Patates Çorbası, Ovmaç Çorbası, İmaret Çorbası, Çantıklı Pide, Ekmek Aşı, Kedi Batmaz, Kaldirik Dolması, Mengen Pilavı, Bakla Çullaması, Kıbrıscık Pilavı, Kaşık Atmaç, Mengen Kuzu Güveç, Kara Kabak Tatlısı, Coş Hoşafı ve daha ismini sayamadığım yüzlerce mükemmel lezzeti sizlere sunabiliyor.Buraya geldiğiniz zaman saymış olduğum lezzetlerden istediğinizin tadına bakabilirsiniz.

resim-10

Birde Kabak Gözlemesi var ki dillere destan. Kabak Gözleme’si kat kat açılan yufkaların arasına kabak ve şeker kavrularak sürülür. Yufkaların kenarları bastırılarak birbirine yapıştırılır ve sac üzerinde pişirilir. Kesilerek kaymakla da servis edilir ve ortaya da muhteşem bir lezzet çıkar. Son olarak baklava gibi dilimlenen harika saray helvası tatlısı var ki, bu lezzeti tatmadan buradan ayrılmayın derim.

resim-12

Nasıl Gidilir?

Bolu’ya karayolu ile rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Bolu İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerin arasında olduğu için yolları oldukça geniş ve düz. Uzak bir noktadan gelecekseniz öncelikle Ankara, Kocaeli veya İstanbul’a uçakla indikten sonra, Araçla Bolu’ya ulaşabiliyorsunuz. İstanbul Bolu arası yaklaşık 262 km, Ankara, Bolu arası ise yaklaşık 191 km. Dilerseniz havaalanından araç kiralayarak da Bolu’ya ulaşabilirsiniz.

http://www.geziko.com/blog/dinlendirici-dogasiyla-bolu/

You don't have permission to register
X