Üst
 

DENİZLE BÜTÜNLEŞEN ŞEHİR SİNOP

Karadeniz’in  en güzel kıyılarından olan Sinop, mavi ve yeşilin birlikteliğini adeta ruhunuzun derinliklerine işlercesine gözler önüne seriyor. Buraya geldiğinizde göreceğiniz doğal güzellikler sizi huzurlu hissettirecek. Sinop’da bulunan yöresel lezzetler, tarihi eserler ve balıkçıları da doğayla bütünleşerek buraya ayrı bir hava katmış.

Air Photos

Sinop, adını Ege’den buraya göç edenlerden almış. Yunan tarihinde Sinope, ırmak tanrısının kızının adıymış. Sonradan da Sinope ismi Sinop olmuş ve günümüze kadar gelmiş. Denizi, doğası ve tarihi eserleriyle Sinop ziyaretçilerini bekliyor.

resim 2

Sinop Yarımadası

Karadeniz’e doğru uzanmış bir yarımada olan Sinop Yarımadası, görkemli manzarası ile gelenleri kendine hayran bırakıyor. Buraya geldiğinizde temiz havasının ve sessizliğinin hemen farkına varacaksınız. Bu yarımadanın en büyük özelliği ise, ülkemizin en kuzey ucu olması. Türkiye’nin en kuzey ucu İnceburun, kuzeydoğu ucunda ise Sinop şehir merkezininde bulunduğu Boztepe Burnu yer alıyor.

Air Photos

Boyabat Kale Mezarları

Boyabat Kaya Mezarları’nın çok fazla tanıtımı yapılmamış, bu nedenle çok fazla ziyaretçisi yok. Boyabat İlçesinin Salar Köyü’nün güney doğu kısmında bulunan kaya mezarlarının yüksekliği 200 metre. Kalker kayalıklara oyularak yapılan mezarların Paflagonyalılar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Ülkemizin hâla aşınmamış ve özelliğini koruyan kaya mezarlarından olan, Boyabat Kaya Mezarları’nı ziyaret ederek geçmişte yolculuğa çıkabilirsiniz.

resim 4

Erfelek Tatlı Şelaleleri

Saklı kalmış güzellikleri ile Sinop’u keşfetmek çok harika bir duygu. Cennetten bir parça olan ve gizlenerek kapılarını sadece görmek isteyenlere açan, Erfelek Şelalesi Karadeniz’in güzel şelaleleri arasında yer alıyor. Kademe şeklinde akan suyu ile diğer şelalelerden farklı ve oldukça dinlendirici bir ses çıkarıyor. Erfelek Tatlı Şelaleleri 28 tane irili ufaklı şelaleden oluşuyor. Doğayla iç içe kalıp gürültüden ve stresten uzak bir vakit geçirmek istiyorsanız, şelale çevresinde bulunan gölleri de ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca burada kamp yapmak ve göllerde bakıl tutmak da mümkün.

resim 5

İnaltı Mağarası

Sinop’un Ayancık ilçesinde yer alan mağara, oldukça görkemli ve insanı etkileyen bir yapıya sahip. İsmini aldığı İnaltı Köyü sınırları içinde yer alıyor. Mağaranın uzunluğu 658 metre, ortalama 300 metrelik kısmı aydınlatılmış. Mistik ve gizemli bir görüntüye sahip olan mağaranın sadece 125 metrelik kısmı gelen ziyaretçilere açılmış. Çevresindeki yollar oldukça düzenli ve yürüyen merdiven yapılmış. Buraya geldiğinizde yorulmadan rahatlıkla mağarayı gezebilirsiniz.

resim 6

Sinop Arkeoloji Müzesi

1941 tarihinde kurulan müzede, arkeolojik kazılarda çıkarılan ve geçmişi günümüze yansıtan eserleri görmek mümkün. Müzede oluşturulmuş olan ayrı bölümler mevcut. Taş eserler salonu, sikke bölümü, küçük buluntular salonu ve ikona salonu müzede gezebileceğiniz alanlar. Kazılarda Sinop ve bölgesinde çıkarılan eserler geçmişte yaşanılanları gözler önüne sermek için burada sergileniyor. Yerli ve yabancıların ziyaret ettiği bu müze görülmeye değer yerlerden.

resim 7

Karakum Plajı

Türkiye’nin Karedeniz kıyısına en yakın ve dik alanı olan Sinop, plajları ve denizinin temizliği ile dikkatleri çekmeyi başarıyor. Sinop plajları ile tatil şehri olmaya aday illerimizden. Sinop’ta bulunan Güzelyalı Plajı,Yuvam Plajı,Kuğu Yalısı Plajı, Ayancık Plajı tatil için Sinop’u seçenlere unutulmaz anlar yaşatıyor. Karakum plajı burada en çok tercih edilen plajlar arasında. Plaj doğallığını, farklılığını ve sessizliğini adeta koruyor. Bu plajın alt zemini diğer plajlardan biraz farklı görünüyor. Boztepe yarımadasında bulunan yanardağ patlaması sonucu, plajın zeminini küller adeta kum gibi kaplamış. Plaj Sinop merkeze yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunuyor. Yolunuz bu plaja düşerse Şemsiye, duş, şezlong ve yeme içme mekanlarından da yararlanabilirsiniz.

zzz

Sinop Kalesi

Sinop Şehrinin bulunduğu yarımada üzerinde kurulan kale, M.Ö 7.yüzyılda  şehri korumak amacıyla yapılmış. Günümüze gelene kadar Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları tarafından restore edilmiş. Kale duvarları yaklaşık 2.000 metre uzunluk, 25 metre yükseklik ve 3 metre genişliğe sahip. Evliya Çelebi o dönemde seyahatnamesinde kaleye 5 giriş kapısının olduğundan bahseder. Kalenin manzarası kesinlikle ruhunuzu dinlendirecek.

105228,sinop-kalesi

Boztepe Burnu

Sinop şehrinin de içinde bulunduğu bir yarımada olan Boztepe Burnu, burada yöre halkı tarafından Sinop Burnu olarak da biliniyor. Öncesinde Boztepe Burnu bir adaymış, fakat ada ile kara arasında bulunan kanal Anadolu Selçuklular tarafından kapattırılmış. Buradaki insanlardan aldığım bilgiye göre, bu kanalın açılmasıyla ilgili bir proje olacakmış. Boztepe Burnu yaklaşık 8 km uzunluğunda. İnceburun üzerinden çıkan burun şeklinde görüldüğü için bu isim verilmiş.

resim 10

Nerede Ne Yenilir?

Şimdi size Sinop’a geldiğinizde en meşhur olan ve şehir halkı tarafından da sevilen yemek  mekanlarından bahsetmek istiyorum.

Sinop’ta mantı, evet yanlış duymadınız. Sinop’da harika mantı yapan bir mekân, hem de nâmı ülke dışına kadar çıkmış. Buraya geldiğinizde mutlaka cevizli yoğurtlu olan mantının tadına bakın.Mekanın ismi Teyzenin Yeri. Oldukça temiz olan mekanda siparişiniz hızlı ve güler yüzlü garsonlar tarafından getiriliyor.

resim 11

Yöresel mendek otu çorbası, Mısır çorbası, Kestaneli iç Pilav, Tas Kebabı, incir uyuşturması ev baklavası, sütlaç, ve pekmez şırasını Sinop’ta birçok mekanda tadabilirsiniz. Özellikle ev yapımı reçel sunan ve kahvaltısı meşhur olan mekanları da burada bulmak mümkün.

139_31_1.1.139_326X580

Sinop’a gelmişken İçli tava yememek olur mu? Bu yemek hamsilerin arasında tavada yapılan ve iç pilavı olan muhteşem bir yemek. Sinop’ta Döneri ve Akçabat köfteyi de güzel yapan yerler var. Bu yerlerden biri de sebat lokantası. Mekan oldukça temiz ve bakımlı. Sinop’a geldiğinizde yemekler konusunda memnun kalacağınızı umuyorum.

495becd1-3116-495c-ba46-e936ac80cc57-kopya

Nasıl Gidilir?

Sinop’a karayolu ve deniz yolu ile ulaşabileceğiniz gibi, Havayolu ile de ulaşabilirsiniz. Zamanınınız büyük bir kısmını karayolunda yorularak geçirmek istemiyorsanız, benim size tavsiyem havayolunu tercih etmeniz.

http://www.geziko.com/blog/denizle-butunlesen-sehir-sinop/

You don't have permission to register
X