Üst
 

ÇANAKKALE’DE GİDİLECEK 10 YER

Çanakkale şiirinde şairin de anlattığı gibi, bir devrin battığı ve bir vatanın kalbinin attığı yer. Çanakkale Boğazı kendine has doğal güzellikleriyle ve tarihe konu olan efsane savaşı ile, dünyanın bildiği ve kahramanlıkların destansılaştığı, ölmeden görülmeye değer illerimizden birisi. Buraya gelip etkilenmemek ne mümkün. Çanakkale’de bir yandan şehitler anıtı ve tarihi müzeleri gezerken, diğer yandan da plajlarını ve doğal güzelliklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

resim 15

1-Çanakkale Truva Heykeli

Truva Atı adeta Çanakkale’nin simgelerinden biri haline gelmiş. Efsane Truva Atı’na dışarıdan bakıldığında, sanki bir sanat eseri olarak görünüyor, fakat bu atın yapımı farklı bir amaç için planlanmış. Troya şehrini ele geçirmek isteyen Yunanlı askerleri taşıyan ve At şeklinde tahtadan yapılmış heykel, günümüze kadar gelmemiş. Troya filmi çekimlerinde kullanılan tahtadan yapılmış at heykeli, Çanakkale’ye hediye edilmiş. Truva Antik kenti girişinde olan At, Çanakkale’nin en fazla ziyaret edilen yerleri arasında. Buraya ulaşmak Çanakkale üzerinden yaklaşık 30 dakika sürüyor.

resim 1

2- Çanakkale Şehitler Anıtı

Çanakkale Savaşı sırasında, bu topraklarda şehit düşen 253 bin şehidimizin adeta simgesi haline gelen anıtın yapımına, 1952 yılında karar verilmiş. Savaştan çıkıldığı için yeterince para bulunamamış ve anıtın yapımı birkaç kez durmuş ve açılışı 1960 yılında yapılabilmiş. Anıtın yüksekliği 41.70 metre ve Hisar Burnu’nda yer alıyor. Anıtın dört sütun üzerine oturtulması, ulusumuzun yıkılmaz ve sağlam temeller üzerine oturduğunu ifade ediyor. Uzak noktadan bakıldığında ise Mehmetçiğin M si şeklinde görünüyor. Anıtın altından yukarıya doğru baktığınızda mozaikle işlenmiş Türk bayrağı figürünü göreceksiniz.

resim 2

3- Kilitbahir Kalesi

Deniz kilidi anlamına gelen kale, Fatih Sultan Mehmet Han tarafından 1452 yılında yaptırılmış. Bu kalenin yapılış amacı, İstanbul kuşatmasında Papalık Donanması’nın Bizans İmparatorluğu’na yardım etmesini önlemek. 1451 tarihinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından, 1870 tarihinde ise Abdülaziz tarafından restorasyonu yaptırılmış.

resim 3

4- Aynalı Çarşı

Çanakkale içinde Aynalı çarşı türküsünü bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Çanakkale’yi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler Aynalı Çarşı’yı mutlaka ziyaret etmek istiyor. Kırmızı taştan yapılmış kapısı ve kabartma çiçek desenleriyle mimari yapısı oldukça farklı. Son dönemlere kadar bakımsız ve harabe şeklinde bulunan çarşı, 2007 tarihinde yapılan restorasyonla kapılarını ziyaretçilerine açmış. Çanakkale ruhuna özgü hediyelik eşyaların satıldığı bu mekan oldukça ilgi çekiyor.

resim 4

5- Çanakkale Şehitler Müzesi

Çanakkale savaşı sırasında kullanılan krokiler, silahlar, dürbünler, çekilmiş fotoğraflar, yemek kapları ve askerlerimiz tarafından kullanılan mataraları görebilirsiniz. Buraya geldiğinizde etkilenmemek ne mümkün? Kemiklere saplanmış olan kurşun ve şarapnel parçaları, sargı bezleri ve havada çarpışan mermileri burada hayretler içinde görebilirsiniz. Buraya geldiğinizde duygularınıza hâkim olamayacak ve çok etkileneceksiniz.

resim 5

Anıtın hemen yakınında bulunan ve bu vatan için şehit olmuş, Çanakkale Şehitler Anıtı’nı ziyaret edebilirsiniz. Ülkemizin her köşesinden gelip bu vatan için şehit olmuş yiğitlerimizi de unutmayın.

resim 14

6-Fatih Camii

1462 tarihinde Fatih Sultan Mehmet tarafından Çanakkale’de yaptırılmış olan cami, şehrin en eski camilerinden. Mimarı yapısı dikdörtgen ve tek minareli olan cami, Çanakkale’de bulunan Osmanlı camileri içinde en büyük ve görkemli olanıdır. Caminin yakın kısmında bir de mezarlık yer alıyor. Bu mezarlıkta Osmanlı’da Sadrazamlık yapmış Hafız İsmail Paşa’nın da mezarı bulunuyor.

resim 9

7- Namazgâh Tabyaları

Namazgâh Tabyası Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış ve o dönemde Rumeli Aziziye Tabya’sı olarak anılmaktaymış. Buranın en büyük özelliği korunaklı bir yer olması ve gelen saldırılardan pek etkilenmemesiymiş. Buraya Namazgâh Tabyası denilmesinin amacı ise Cuma Namazlarının burada kılınmasıymış. Savaş sırasında bulunduğu açı nedeniyle geri kalmasına rağmen boğazın önemli savunma alanlarından bir tanesiymiş.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8-Kabatepe Kumsalı

Çanakkale’nin bakir kalmış güzellikler diyarı olan Kabatepe, temiz havası ve pırıl pırıl deniziyle kendine hayran bırakıyor. Arka tarafı çamlık ön kısmı ise kum plaja sahip olan kumsaldan, denizin neresine girerseniz girin her taraftan berraklığını görebilirsiniz. Çamlık içinde gelen ziyaretçiler piknik yapabiliyor. Eceabat ile kumsalın arası yaklaşık 7 dakika bir mesafede. Buraya geldiğinizde yanınızda yiyecek getirebilirsiniz. Çevresinde bir şeyler satın alabileceğiniz tesisler pek fazla yok.

resim 7

9-Dardanos Plajı

Çanakkale şehir merkezine oldukça yakın olan plajda yerli ve yabancı turistleri görmek mümkün. Çanakkale merkezden plaja oldukça rahat bir şekilde ulaşım sağlanabiliyor. Plaja geldiğinizde şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Plaj oldukça fazla rüzgar aldığı için, özellikle rüzgar sörfü yapmak isteyen kişiler için burası ideal diyebilirim. Buraya bir gününüzü ayırarak harika vakit geçirebilirsiniz.

resim 8

10-Biga Çayı

Doğası içinde muhteşem güzellikleri barındıran Biga Çayı görülmeye değer yerlerden. Yaz ayında oldukça fazla ziyaretçisi olan Çay tüm güzelliklerini adeta gözler önüne seriyor. Çanakkale’nin Biga ilçesinde bulunan ve ilçeyi ikiye bölen bu çay, yeşilin her tonunu doğa severlere sunuyor. Bir de tarihi özelliği var; Büyük İskender bu çayın çevresinde savaşmış. Biga Çayı Marmara Denizi’ne dökülüyor ve suya yansıyan ağaçlar adeta kendine hayran bırakıyor.

resim 10

Ne Yenilir?

Çanakkale’de aşağıda sayacağım 3 mekanda 3 lezzeti tatmanızı öneriyorum.

Sardalye

Adı üstünde, burada ekmek arası sardalya ve yanında turşu suyu istemenizi öneriyorum. Midye ve diğer balık ürünlerinin tadına da bakabilirsiniz.Balıklar oldukça taze ve lezzetli.

resim 11

Cafeka

Çanakkale’de et yiyecekseniz bu mekan tam size göre. Marine ve soslanarak hazırlanan etler çok lezzetli. Biftek yiyecekseniz biraz beklemeniz gerekiyor fakat lezzetine doyamıyorsunuz. Bence burası gurmelerin uğrak yeri olmaya aday. Buranın suflesi de çok meşhur. Sırf buraya sufle yemeye gelenler var.

resim 12

Babalık Peynir Helvacısı

Burası Çanakkale’nin en eski ve en lezzetli peynir helvasını yapan mekan. Özellikle buraya geldiğinizde kızarmış peynir helvası yemenizi tavsiye ediyorum. İşletme yıllardır bozulmadan eski yapı görüntüsünü sürdürüyor. Çalışanlar burada oldukça güler yüzlü ve samimi.

resim 13

Nasıl Gidilir?

Çanakkale – İstanbul arası karayolu ile yaklaşık 384 kilometre sürüyor. Buraya İstanbul üzerinden 4 saat 30 dakikada gelebiliyorsunuz.  İstanbul dışından da, karayolu ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yollarda fazla yorulmamanız ve Çanakkale’yi rahat gezebilmeniz için uçak yolculuğunu da tercih edebilirsiniz. Çanakkale saklı kalmış güzellikleri ve görülmeye değer yerleriyle sizi bekliyor.

http://www.geziko.com/blog/canakkalede-gidilecek-10-yer/

You don't have permission to register
X